Dalekovod 130 kV Storfinnforsen–Isbillstjärn

  • Zemlja: Švedska
  • Lokacija: Ramsele, oblast Vasternorrland, Švedska
  • Godina: 2014.
  • Investitor: Statkraft SCA Vind AB, Norveška
  • Glavni ugovarač: Linjemontage i Grastorp AB, Švedska
  • Dužina: 16,5 + 8,9 km

Značaj projekta

Izgradnja vjetroparkova na području zapadno od Ramsele jedna je od najvećih industrijskih investicija u Švedskoj. Investitori su norveški Statkraft SCA Vind AB, SSVAB, i švedski SCA. Investitori planiraju izgradnju sedam vjetroparkova, a ukupna vrijednost investicije je 2,4 milijarde USD. Kompletan projekat obuhvatiće površinu od 136 km² šume sa 360 vjetro turbina i sa kombinovanom proizvodnjom energije od 3 TW godišnje.

Za povezivanje novih vjetroparkova sa prenosnim sistemom neophodna je izgradnja novih 130 kV dalekovodova. Novim dalekovodima, čija je izgradnja podijeljena u više različitih faza, obezbijediće se povezivanje na mrežu E.ON Elnäta Švedska ukupno oko 1000 MW instalirane snage.

Radovi Elnos Grupe

U dijelu izgradnje novih dalekovoda Elnos Grupa izvela je radove na montaži i podizanju stubova i instalaciji provodnika na dalekovodima: 2×130 kV Storfinnforsen-Ögonfägnaden (Faza 1) i 2×130 kV Ögonfägnaden-Isbillstjärn (Faza 2). Za potrebe ovog projekta svi naši radnici su u Švedskoj položili posebne obuke za rad u zoni vjetroparka.

Sredinom februara 2014, osam dana prije roka, završeni su radovi na DV 2×130 kV Ögonfägnaden-Storfinnforsen. Dužina trase dalekovoda je 16,5 km. Na trasi je montirano i podignuto 69 stubova na koje su montirani fazni provodnici Al-59 774 mm2. Završni radovi izvedeni su u izuzetno teškim vremenskim uslovima, na -30° C.

Faza 2 ovog projekta rađena je u mnogo boljim vremenskim uslovima, pa je projekat završen mjesec dana prije ugovorenog roka. Ukupna dužina DV 2×130 kV Ögonfägnaden−Isbillstjärn je 8,9 km. Na dalekovodu smo uradili montažu i podizanje čelično-rešetkastih stubova i instalaciju provodnika 910 mm2 i zaštitnog užeta 142 mm2. Svi stubovi su dvosistemski, sa vertikalnim faznim rasporedom.

Fotografije sa ovog projekta