Kraj prve etape projekta u Češkoj

Novosti | 9 Juna, 2023

Uspješno smo završili prvu etapu projekta rekonstrukcije 400 kV dalekovoda V-413 u Češkoj. Ovo je naš prvi projekat u “zemlji piva i hokeja” i na njega smo jako ponosni.

Biti dio poduhvata čijom će se realizacijom u konačnici obezbijediti sigurnije napajanje stambenih i privrednih objekata u širem području Praga je izuzetna prilika za našu kompaniju.

U okviru prve faze rekonstrukcije 400 kV dalekovoda V-413 naši timovi su na 10,5 kilometara dugoj trasi izvršili demontažu postojećih i podigli 31 novi dalekovodni stub.

“Izvođenje svakodnevnih zadataka je bilo izazov jer ova dalekovodna trasa prolazi kroz urbane dijelove grada, preko rijeke Vltave i više saobraćajnica. Revitalizacija koju smo radili je podrazumijevala rušenje stubova i temelja, zatim izgradnju novih temelja, demontažu i montažu novih stubnih konstrukcija, elektromontažu provodnika i OPGW-a. Naši timovi su izvodeći poslove na pravi način demonstrirali svoje stručno znanje i ekspeditivnost, te da su pravi majstori svog zanata”, rekao je Nedeljko Vujčić, projekt menadžer Elnos Grupe.

Ovaj projekat je poseban i zbog toga što po prvi put van regiona relizujemo isporuku kompletnog materijala i opreme za izgradnju dalekovoda i to u jako kratkim definisanim rokovima.

On je dodao da se ekipe na teren vraćaju već narednog proljeća, jer će se rekonstrukcija ovog dalekovoda u fazama odvijati sve do 2025. godine. Ovaj dalekovod je važna karika evropske dalekovodne mreže.

Podsjećamo da posao povjeren Elnos Grupi u okviru ovog projekta obuhvata demontažu kompletnog dalekovoda, zatim rekonstrukciju i izgradnju novog dalekovoda na istoj trasi u ukupnoj dužini 37,69 kilometara.

Češka je zemlja velikih projektnih mogućnosti u kojoj se našoj kompaniji otvara šansa da doprinesemo jačanju i modernizaciji elektroenergetske mreže.

Investitor projekta je češki operator elektroprenosnog sistema ČEPS.