Elnos Grupa dio velikog energetskog zadatka Švedske i Danske

Novosti | 24 Aprila, 2020

Timovi Elnosa su dio jednog od trenutno najznačajnijih projekata iz oblasti elektroenergetike Švedske i Danske. U pitanju je poduhvat razvoja i održavanja internacionalne energetske veze između dvije zemlje koja prelazi preko Öresunskog kanala.

Ovaj veliki poduhvat, čiju realizaciju nije odložila ni vladajuća pandemija Covida 19, s jedne strane podrazumijeva zamjenu 400 kV podmorskog visokonaponskog kabla, a sa druge rekonstrukciju elektroenergetskih objekata na tlu obje države. Našim ekipama je povjeren zadatak izvođenja rekonstrukcije dvije sekcije 400 kV dalekovoda, SL 25 i SL 23, u blizini švedske luke Helsbingborg.
Uz maksimlano poštovanje svih propisanih mjera bezbjednosti rada u vrijeme pandemije, ali i pridržavanje striktno definisanih rokova, naši timovi su do sada uspješno rekonstruisali sva četiri kilometra dionice dalekovoda SL 25.
Preciznije govoreći, demontirali smo stare dalekovodne stubove i provodnike na potezu do trafostanice Kristinelund, a nakon toga podigli nove stubove, postavili novi provodnik i zaštitno uže i instalirali OPGW.
Trenutno smo u fazi priprema za isključenja dalekovoda SL 23, na kojem ćemo realizovati isti posao kao i na prethodnoj sekciji.Naš dio radovi na projektu je počeo u martu i u potpunosti bi trebao biti završen 1. juna.  Investitor projekta je kompanija Svenska kraftnät, a na projektu je trenutno angažovano 27 radnika.

Öresundska energetska veza
Öresundski moreuz je jedan od najprometnijih plovnih puteva na svijetu, a decenijama unazad je kablovska energetska interkonekcija koja prelazi preko njega osiguravala visok nivo sigurnosti napajanja električom energijom Švedske i Danske.
Morska kablovska interkonekcija se sastoji od dva kabla, jednog postavljenog 1973. i drugog iz 1985. godine. Zbog dotrajalosti se u okviru ovogodišnjeg dijela poduhvata mijenja jedan, stariji kabal.