Na projektu izgradnje beogradskog “Zelenog bulevara”

Vijesti | 28 Juna, 2019

Rješavanje problema kojeg nameće konstantno rastući obim saobraćaja je jedan od najvećih izazova sa kojim se suočavaju metropole današnjice. Sa ciljem stvaranja efikasnijeg i sigurnijeg prevoza Beograd je sredinom juna zakoračio u nov i veliki projekat rekonstrukcije saobraćajnice na potezu od Vukovog spomenika do Kalemegdana.

Elnos Grupa je ponosni dio ovog projekta kojim su obuhvaćene ulice: Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana, koje spadaju među najprometnije u gradu. Ova dosadašnja “četiri bulevara” će po završetku rekonstrukcije nositi zajednički naziv “Zeleni bulevar”, koji će prema najavama biti jedan od najljepših u prestonici Srbije.

Elnos Grupa je kao podizvođač u okviru ovog projekta angažovana na izvođenju radova na rekonstrukciji tramvajske kontaktne mreže. Preciznije govoreći, naše ekipe na terenu će izvršti kompletne radove demontaže i montaže kontaktne mreže u dužini od šest kilometara.

Elektromontažni radovi koje ćemo realizovati između ostalog obuhvataju montažu: 1,74 km napojnog kabla, voznog voda u dužini od 6,07 km, kontaktnog provodnika u dužini od 1,94 km, te voda za pojačanje u dužini od 2,89 km. Ovaj dio radova podrazumijeva i montažu po sedam električnih i mehaničkih tramvajskih skretnica, novih tramvajskih ukrštaja, te kompletnog sistema za upravljanje i komandovanje skretnicama.

Realizacijom projekta “Zeleni bulevar”, Beograd će dobiti bolju tramvajsku protočnost, uređene saobraćajne trake i kanalisane tokove, sa akcentom na veću bezbjednosti i bolju koordinaciji u saobraćaju.
Investitor projekta rekonstrukcije je Grad Beograd, a glavni ugovarač kompanije „Colas Rail“ i „Energoprojekt niskogradnja“. Kompletan projekat bi prema usvojenoj dinamici radova trebao biti okončan do kraja ove godine.