Otvoren vjetropark Čibuk 1, Elnos Grupa ponosna spona projekta

Novosti | 11 Oktobra, 2019

Samo 50 kilometara sjeveroistočno od Beograda, na lokaciji banatske opštine Kovin, danas je zvanično  pušten u rad najveći vjetropak na Balkanu-Čibuk 1.
Impozantnost projekta, koji donosi novih 158 megavata obnovljive energije, će sasvim sigurno današnji datum napisati velikim slovima u novoj istoriji elektroenergetike Srbije.
Elnos Grupa je bila ponosni dio poduhvata u okviru kojeg smo gradeći elektroenergetske elemente, koji su danas okosnica vjetroparka Čibuk 1, pomjerili granice našeg dosadašnjeg projekt menadžmenta.
Ovo je bio veliki poduhvat u okviru kojeg smo, kao partner američkog General Electric-a, izgradili trafostanicu 35/400 kV kao i 2×400 kV dvosistemskog dalekovoda u dužini od 11 kilometara.
Ugovor je baziran po sistemu ‘ključ u ruke’, prema FIDIC Silver book-u, a u naš dvogodišnji opseg poslova je bio uključen kompletan inženjering, projektovanje, nabavka opreme, ugradnja, montaža, ispitivanje i na kraju puštanje u pogon.
Poduhvat izgradnje vjetroparka Čibuk 1, čijih će 57 vjetroturbina proizvoditi električnu energiju za 113 hiljada domaćinstava, je bio izazov besprijekornog profesionalizma, a izgradnja svih njegovih elementa pred naše ekipe je iz dana u dan stavljala najviši stepen odgovornosti.
Za naših 12 inženjera zaposlenih direktno na projektu i više od 70 montera će realizacija izgradnje vjetroparka u Dolovu biti zadatak koji će zauvijek pamtiti.
Nadamo se da ćemo i budućnosti biti važna spona tranzicije Srbije ka obnovljivoj energetskoj budućnosti.