Drinsko-limske hidroelektrane, ogranak HE Elektromorava

  • Zemlja: Srbija
  • Lokacija: Čačak, Srbija
  • Godina: 2015.
  • Investitor: Drinsko-Limske HE, Ogranak HE Elektromorava, Srbija
  • Status: završeni radovi

Značaj projekta

Izgradnjom novog 35 kV dalekovoda Ovčar Banja-Međuvršje zaokružena je revitalizacija sistema HE Elektormorava, budući da su prije pet godina obnovljeni agregati na branama u Ovčar Banji i Međuvršju. Revitalizacijom brana i postavljanjem novog dalekovoda, Elektroprivreda Srbije je produžila vijek ovih hidroelektrana za naredne četiri decenije, a njihova snaga time je i uvećana za 25 procenata.

Radovi Elnos Grupe

Na području Ovčarsko-kablarske klisure izgrađen je novi, moderan dalekovod, kojim je zamijenjen stari dalekovod sa drvenim stubovima, postavljenim daleke 1954. godine. Elnos Grupa je izvela kompletne građevinske i elektro radove koji su obuhvatali: demontažu postojećeg dalekovoda, izgradnju temelja, podizanje 23 nova čelično rešetkasta stuba, montažu ovjesne opreme i provodnika na 4,6 km dvostrukom 35 kV dalekovodu.

Zbog izuzetno nepristupačnog planinskog terena, bilo je mnoštvo specifičnosti pri izvođenju radova. Neki od njih su: transport materijala i opreme, rad sa eksplozivnim sredstvima na iskopima temelja, ali i snažan vjetar, koji na ovom dijelu duva i do pedeset kilometara na sat.