Izgradnja nove trafostanice 400/110 kV Vranje 4

  • Zemlja: Srbija
  • Lokacija: Vranje, Srbija
  • Godina: 2011-2013.
  • Investitor: EU Delegacija(za EMS, Srbija, Beograd)
  • Status: završeni radovi

Značaj projekta
Riječ je o jednom od najvećih i najznačajnijih projekata u Srbiji. Ova trafostanica nalazi se na trasi 400 kV veze zapadne Evrope sa njenim južnim dijelom i Turskom. Ovaj projekat ima veliki značaj za jugoistočni dio Srbije, u kome će se poboljšati naponske prilike i mogućnost za razvoj tog dijela države.

Posao Elnos Grupe
Konzorcijum Siemens Beograd-Elnos BL Beograd u septembru 2013. godine uspješno je završio građevinske radove na trafostanici 400/110 kV Vranje 4 JP Elektromreža Srbije.
Elnos BL uradio je glavni građevinski, elektro i izvođački projekat i izveo kompletne građevinske radove na ovoj trafostanici. Građevinski radovi su obuhvatili: izgradnju puteva, komandno-pogonske zgrade, temelja nosača aparata u 400 kV, temelja portala u 110 kV, temelja nosača aparata u 110 kV, uzemljenja i temelja gromobrana, spoljašnjeg osvjetljenja, proizvodnju i montažu čelične konstrukcije. Osim pomenutog, uradili smo projektovanje, montažu, podešavanje i fabričko ispitivanje ormara relejne zaštite i oramara sopstvene potrošnje za ovu trafostanicu. Ormari su izrađeni u našem proizvodnom pogonu u Batajnici.

-Posebno smo ponosni što je predstavnik investitora, Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport, istakao je da je DEU projekat izgradnje trafostanice Vranje 4 proglasila za najbolje vođeni projekat finansiran od strane DEU u jugoistočnoj Evropi.

-Površina cijelog zahvata TS-e je 5,5 ha.

-Ugovor realizovan prema FIDIC „Žutoj knjizi“

Fotografije sa ovog projekta