Izgradnja novog dalekovoda 220 kV Hólasandslína 3

  • Zemlja: Island
  • Lokacija: Akureyrija – Holasandura, Island
  • Godina: 2021-2022.
  • Investitor: „Landsnet"
  • Status: u realizaciji
  • Dužina: 60 km

Značaj projekta:

Cilj izgradnje dalekovoda Hólasandslína 3 jeste da se unaprijedi energetska efikasnost, povećaju kapaciteti prenosa i osigura stabilnost električne mreže na sjeveru i istoku zemlje. Ovaj projekat je važan i za prenosni sistem cijele zemlje, jer pomaže jačanju veze između istoka i jugozapadnog dijela.

Radovi Elnos Grupe:

U okviru ovog projekta podižu se 184 dalekovodna stuba na trasi dužine 60 kilometara. Stubovi su cjevastog tipa i njihova visina seže do 31 metar, a svaki stub je toliko moćan da mijenja pet postojećih drvenih stubova. Ovdje se radi o izgradnji drugog po redu dalekovoda nove generacije na Islandu, a ujedno i drugog koji je realizovan od strane Elnosa. Dalekovodi novih generacija razlikuju se od starih po dizajnu, ali i po izdržljivosti pod uticajem vremenskih uslova sjevernih zemalja.
Naša ekipa je zadužena za realizaciju poslova montaže i podizanja stubova dalekovoda nove generacije te montažu provodnika.

Uloga nove generacije regionalnih dalekovoda:

Namjena im je otklanjanje mnogih nedostataka koji danas otežavaju rad glavnog distributivnog sistema Islanda. Radiće na višem naponskom nivou tj. na 220 kV umjesto na 132 kV. Stubovi su izgrađeni od čeličnih cijevi koje su otpornije na oluje i poledicu, što će značajno povećati sigurnost napajanja.