Trafostanica 35/10 kV Danilovgrad

  • Zemlja: Crna Gora
  • Lokacija: Danilovgrad
  • Godina: 2012./2013.
  • Investitor: Elektroprivreda Crne Gore
  • Status: završeni radovi

Značaj projekta

Nova trafostanica 35/10 kV snage 2×12,5 MVA Landža u centru Danilovgrada izgrađena je u martu 2013. godine, sa ciljem da zamijeni postojeću izgrađenu prije 50 godina.

Osim ugrađene moderne i pouzdane opreme, nova trafostanica je većeg kapaciteta u odnosu na staru. Umjesto dva transformatora od po 8 MVA, ugrađena su dva nova sa snagom od po 12,5 MVA. Na ovaj način, osim priključenja novih potrošača, omogućava se i industrijski napredak i razvoj ovog dijela Crne Gore.

Radovi Elnos Grupe

Projekat je realizovan po sistemu ‘ključ u ruke’. Elnos Grupa je izradila glavni projekat, montirala i povezala kompletnu elektro opremu i izvršila ispitivanje, parametrisanje i puštanje u rad kompletne trafostanice.

Nova TS Landža opremljena je postrojenjem koje je izolovano SF6 gasom (GID) i oklopljeno metalom. Na 35 kV strani je 8 ćelija tip GHA sa dva sistema sabirnica i mikroprocesorskim zaštitnim uređajem tip SEPAM 60, a na 10 kV strani 22 ćelije tip GMA i mikroprocesorskim zaštitnim uređajem tipa SEPAM 60. Takođe, instalirani su lokalni SCADA sistem za daljinsko upravljanje