Tunel Stambolčić, Istočno Sarajevo

  • Zemlja: Bosna i Hercegovina
  • Lokacija: opština Pale, BiH
  • Godina: 2013.
  • Investitor: JP Putevi Republike Srpske, Banjaluka
  • Status: završeni radovi

Značaj projekta

Tunel Stambolčić predstavlja najkraću saobraćajnu vezu između Sarajeva i Pala do Goražda i Višegrada, kao i najkraću vezu preduzeća i stanovnika Prače sa Palama i Sarajevom. Za stanovnike Podgraba i Prače ovaj magistralni pravac je žila kucavica za opstanak na ovom prostoru. Ukupna dužina tunela iznosi 928,42 m. Ovim projektom učinili smo jedan važan infrastrukturni objekat bezbjednim i udobnim za nesmetano odvijanje saobraćaja.

Radovi Elnos Grupe

Elnos Grupa uradila je instalaciju sistema elektroinstalacije i ventilacije u tunelu Stambolčić, koji se nalazi na magistralnom putu M5 Sarajevo-Prača.

Osnovni cilj postavljanja rasvjete u ovom tunelu je da se osigura bezbjedan saobraćaj danju i noću, sa stepenom bezbjednosti kakav postoji na okolnim dijelovima otvorenog puta.

Veoma značajan faktor bezbjednosti u tunelu Stambolčić su sistemi detekcije požara, vatrodojave, svjetlosne saobraćajne signalizacije i ventilacioni sistem. Instalacijom ovih sistema u zajednički upravljački sistem tunel Stambolčić zadovoljava sve standarde Evropske unije i propise za ovakav tip objekata.