Radovi na HVDC DolWin 5 u jeku  

Novosti | 19 Januara, 2023

Naše ekipe u Njemačkoj su u januaru punom parom nastavile realizaciju radova u okviru projekta izgradnje HVDC interkonekcije DolWin 5.

Fokus radova Elnos Grupe je na konvertorskoj stanici Emden, instalirane snage 900 MW i naponskog nivoa +/- 320 kV DC gdje kao podizvođač kompanije Hitachi Energy naši timovi izvode kompletne elektromontažne radove.

Ovo je prvi put da realizujemo radne zadatke na konvertorskoj stanici na izuzetno zahtjevnom njemačkom tržištu. Oprema koja se ugrađuje u ove stanice je, u odnosu na konvencionalne AC stanice, dosta gabaritnija te mnogo složenija i osjetljivija.

Naši timovi na terenu upravo realizuju zahtjevnu montaža velikih kalemova teških 6,5 tona, što je etapa radova kojoj su prethodile detaljne pripreme.

Uskoro počinjemo i sa realizacijom faze polaganju SN i NN kablova, u okviru koje će naše ekipe položiti oko 82 kilometra kablova.

Na gradilištu trenutno rade tri tima naše kompanije. Broj aktivnih radnika se konstantno povećava i do kraja mjeseca će ih na ovom terenu raditi više od 30.

Podsjećamo da je Elnos Grupi u okviru izgradnje konvertorske stanice Emden povjeren širok spektar elektromontažnih radova koji se odnose na montažu cjelokupne opreme potrebne za njen rad, ormara zaštite i upravljanja, kablovskih kanalica, zatim sistema za nadzor i upravljanje. Radovi obuhvataju i polaganje i povezivanje SN i NN kablova, mjernih i upravljačko-signalnih kablova, testiranje opreme i djelimičnu podršku prilikom puštanja u rad.

HVDC DolWin 5

HVDC interkonekcija DolWin 5 će povezati novi offshore vjetropark Borkum Riffgrund 3 na visokonaponsku mrežu na njemačkoj obali. Lokacija gradilišta se prostire na 20.000 m2  uz obalu Sjevernog mora u njemačkoj regiji Donja Saksonija.