Rekonstrukcija trafostanica u Crnoj Gori u punom jeku

Elnos Grupa punom parom nastavlja radove u okviru jednog od najvećih energetskih projekata u Crnoj Gori – izgradnji Transbalkanskog elektroenergetskog koridora na dionici kroz ovu zemlju. U okviru ovog kompleksnog poduhvata, povjereno nam je izvođenje radova na rekonstrukciji 15 trafostanica širom Crne Gore. 

Naše ekipe rade na zamjeni visokonaponske opreme, rekonstrukciji sistema relejne zaštite i upravljanja, rekonstrukciji sistema sopstvene potrošnje, te integraciji SCADA sistema. Ovi poslovi sa sobom nose brojne izazove, a jedan od njih je svakako i rad u striktno definisanim fazama isključenja dijelova elektrodistributivne mreže, što za naše ekipe znači izvođenje radova u više trafostanica uporedo.

Timovi Elnos Grupe trenutno realizuju poslove u tri 110/35 kV trafostanice – TS Budva, TS Tivat i TS Podgorica 1. Preciznije govoreći, u toku su radovi u 110 kV dalekovodnom polju Lastva (TS Budva), u 110 kV i 35 kV transformatorskom T2 polju (TS Tivat), a počeli su i radovi u 35 kV postrojenju (TS Podgorica 1). U svim navedenim poljima realizujemo rekonstrukcije sistema relejne zaštite i sopstvene potrošnje, zamjenu energetskih i signalnih kablova, te zamjenu ormara upravljanja i zaštite.

Pored navedenih radova, u TS Budva se izvode intenzivni građevinski i elektromontažni radovi na zamjeni primarne opreme, i to prekidača, rastavljača te mjernih transformatora.

Važno je istaći da su prije ovog posla timovi Elnos Grupe završili radove u tri 110/35 kV trafostanice – TS Herceg Novi, TS Ulcinj i TS Bar.

Treba naglasiti i da se svi projekti realizuju uz primjenu najviših mjera bezbjednosti, jer su trafostanice za vrijeme izvođenja radova u pogonu.

Rekonstrukcija 15 trafostanica u Crnoj Gori je dio druge faze projekta Transbalkanski koridor u Crnoj Gori. Glavni benefiti ovog potprojekta su sigurniji i pouzdaniji rad postrojenja, odnosno smanjenje broja i trajanja neplaniranih prekida u napajanju. Dodatno, nova visokonaponska oprema znači produženje vijeka trajanja glavnih elemenata prenosne mreže, odnosno smanjenje troškova održavanja.

Investitor projekta je Crnogorski elektroprenosni sistem – CGES, a glavni ugovarač konzorcijum: Siemens Beograd, Siemens Podgorica, Elnos BL Beograd i Siemens AG Austrija.

Energetska povezanost za budućnost regiona

Ovaj projekat je dio veće inicijative iz Agende povezivanja – Transbalkanskog koridora koji će dalekovodnom linijom snage 400 kV povezati Rumuniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, dok će posredstvom HVDC interkonekcije MONITA ove zemlje u perspektivi, od 2022. godine, biti energetski povezane sa Italijom.