Sva lica Islanda na trasi od sjevera do istoka

Najpoznatije ljepote Islanda kojima se turisti dive za naše ekipe na projektu Kröflulína 3 su mnogo više od toga – neukrotivi pejzaži na kojima se izvode veoma teški i zahtjevni radovi. Praktično, sve ono po čemu je Island poznat: područja vulkana, termalnih izvora, ledničkih rijeka, polja lave i surovih planina, je nepredvidivi i opasni teren naše 121 kilometar duge trase.

Najveći projekat Elnos Grupe na Islandu, izgradnja novog 220 kV dalekovoda Kröflulína 3, je projekat visokog značaja, jer je prvi korak u izgradnji nove generacije dalekovoda i najveći projekat iz oblasti izgradnje dalekovoda u ovoj zemlji u zadnjih 30 godina. Naravno, ovo je veoma značajna referenca za Grupaciju, a u očima radnika na terenu ovo je prije svega trasa puna velikih izazova.

Prvi među njima je posao montaže i podizanja 328 dalekovodnih cjevastih stubova čija je visina do 31 metar. Za izgradnju ovih stubova teških 5-8 tona koriste se velike dizalice, pa je posebna pažnja posvećena zaštiti na radu. Svaki stub je toliko moćan da zamjenjuje pet postojećih drvenih stubova postavljenih prije više od 40 godina. Pored već navedenih teških prirodnih uslova, radove su tokom ljeta otežavali invazija mušica i snažni udari vjetra. Uprkos tome i vladajućoj pandemiji, naši radovi napreduju dobro. Do sada smo sastavili 226 stubova, a postavili 152 stuba. Prije dvije sedmice počela je i druga etapa naših radova – montaža provodnika na trasi. Završeno je prvih sedam kilometara dalekovoda, a interesantno je da su provodnici presjeka 911 mm2, sa čeličnim jezgrima koja se koriste na područjima sa teškim vremenskim uslovima.

Iako je na većini tržišta na kojima radimo miholjsko ljeto, sa prvim snijegom koji je pao prošle sedmice, kolegama na Islandu već je stigla zima. Trenutno je na projektu angažovano 35 radnika, a uskoro će im se pridružiti još 10 kolega. Očekuju ih novi veliki izazov izvođenja elektromontažnih radova preko velike ledničke rijeke. Vjerujemo da će i za ove ekstremne uslove rada imati pravi odgovor.

Dalekovod Kröflulína 3 povezaće geotermalnu elektranu Krafla i hidroelektranu Fljótsdalur, odnosno elektroenergetski sistem na sjeveru i istoku i gradi se sa ciljem da poveća stabilnost i kvalitet snabdijevanja energijom.