Za bolje napajanje ostrva Öland

Vijesti | 30 Maja, 2019

Timovi Elnos Grupe su dio još jednog značajnog projekta u Švedskoj. Ovaj put naša ekipa se našala pred zadatkom izvođenja elektromontažnih radova u okviru projekta izgradnje nove trafostanice 50/10 kV Böda i rekonstrukcije trafostanice 50/10 kV Löttorp na ostrvu Öland.
Oba projekta se realizuju sa istim ciljem, a to je povećanje stepena sigurnost isporuke električne energije u sjevernom dijelu ostrva koji je poznata turistička destinacija ove zemlje.
Inače, Öland nije nepoznata lokacija za naše ekipe jer smo na njemu već izvodili projekte rekonstrukcije trafostanica i dalekovoda.
Ukupno posmatrano naši tim u TS Böda izvodi kompletne elektromontažne radove, odnosno ugradnju kompletne primarne i sekundarne opreme, te kućnih instalacija, dok u trafostanici Löttorp ugrađujemo novo 50 kV postrojenje, vršimo rekosntrukciju trafo ćelija u 10 kV postrojenju i ugrađujemo sekundarnu opremu.
U TS Böda trenutno izvodimo radove zamjene primarne opreme u 10 kV trafo ćelijama, povezivanja primarnih i sekundarnih kablova između trafo ćelija i ormara upravljanja i zaštite, te obavljamo pripremu za uvođenje dva ulazna dalekovoda u novo rasklopno 50 kV postrojenje.
Istovremeno na objektu TS Böda izvodimo radove povezivanja ormara zaštite i upravljanja i polaganje 50 kV energetskog kabla.
Radovi Elnos Grupe u oboje trafostanice bi trebali biti okončani u dvije etape, krajem avgusta i sredinom septembra ove godine. Investitor projekta je kompanija E.ON, dok je glavni ugovarač Siemens AB.