Izgradnja trafostanice Olingan u središtu Švedske

Novosti | 9 Aprila, 2021

Timovi Elnos Grupe uspješno izvode finalne radove na izgradnji 130/400 kV trafostanice Olingan u centralnom dijelu Švedske. Nova trafostanica, instalirane snage 360 MW, će imati važnu ulogu u povezivanju vjetroparkova regije na elektroenergetsku mrežu zemlje.

Kao trafostanica 400 kV naponskog nivoa TS Olingan svakako predstavlja važno čvorište u prenosnom sistemu zemlje.

Sastoji se od dva dalekovodna 400 kV polja preko kojih se obezbjeđuje priključenje trafostanice na 400 kV prenosnu mrežu po principu ulaz-izlaz i jednog transformatorskog polja posredstvom kojeg se ostvaruje veza sa transformatorom 400/130 kV koji je s druge strane povezan sa 130 kV prenosnom mrežom. Naše ekipe realizovale radne zadatke u sva tri navedena polja.

Timovi Elnosa su okviru ovog projekta do sada obavili značajan dio posla koji je obuhvatao  sastavljanje i montažu čelične konstrukcije centralnog portala, te montažu VN opreme: čeličnih konstrukcija za potporne izolatore, strujnih i naponskih mjernih transformatora, kao i izradu uzemljivačkih veza i svih primarnih veza uključujući i vezu ka transformatoru.

Projekat je ušao u finiš i naše ekipe trenutno izvode radove na spajanju VN konstrukcija i VN aparata na uzemljenje.

Realizujući radove na izgradnji trafostanice, naše ekipe su savladale izazove rada na temperaturama koje su sezale 33 stepena Celzijusa ispod nule, a svakako neće zaboraviti zbog dio posla koji se odnosio na montažu greda na centralnom portalu koja je realizovana uz pomoć velikog krana koji ima kapacitet podizanja od 85 tona.

U skladu sa striktnim švedskim ekološkim propisima za vrijeme projekta je uložen i veliki trud kako bi se maksimalno očuvala životna sredina ovog podneblja i smanjila svaka mogućnost zagađenja vode, vazduha i zemljišta na terenu.

Kao dio ovog projekta Elnos Grupa još jednom potvrđuje u kolikoj mjeri je važan učesnik u izgradnji infrastrukturnih kapaciteta za energiju iz obnovljivih izvora u ovoj zemlji.

Investitor projekta je kompanija Svenska Kraftnät, a glavni ugovarač radova Omexom Sverige.