Balansiranja mreže kao najveći aktuleni izazov

Novosti | 17 Marta, 2022

Razvoj tehnologije obnovljivih izvora energije je budućnost energetike, a balansiranje elektroenergetske mreže je jedan od najvećih aktuelnih izazova za našu regiju, istakao je Borko Torbica, izvršni potpredsjednik Uprave Elnos Grupe na ovogodišnjem Samitu energetike Trebinje – SET 2022.

“Formiranje balansnih kapaciteta koji mogu da preuzmu višak proizvedene energije u prvi plan stavlja tehnologije poput: baterijskih sistema, postrojenja na vodonik te sistema za skladištenje električne u kinetičku energiju”, rekao je Torbica.

On je ovom prilikom naglasio da je dekarbonizacija imperativ savremene energetike.

“Elnos Grupa je pokretač trendova energetskog razvoja i dekarbonizacije. Zahvaljujući svom dosadašnjem iskustvu i realizovanim investicijama sigurno je da možemo donijeti najmodernija tehnička rješenja i inovacije iz ove oblasti u našu zemlju”, rekao je on.

Torbica je podsjetio na Pariški sporazum iz 2015. godine u kojem se navodi da je do 2050. godine potrebno je zamijeniti fosilna goriva sa alternativnim oblicima energije.

Elnos Grupa je davno prepoznala šansu koju obnovljivi izvori energije sa sobom nose i godinama unazad je akter projekata koji su mijenjali zelenu mapu regije i Evrope.

“HE Dabar, modernizacija HE Zvornik, izgradnja HE Búrfell 2, izgradnja vjetroparkova Bogdanci, Čibuk 1 i Krivača, projektovanje solarne elektrana Morgavel, te poduhvat Aqua pokazuju da možemo biti veliki partner nacionalnim elektroprivredama”, zaključio je Torbica na kraju prezentacije Elnos Grupe održane u okviru Samita.

Elnos Grupa je treću godinu za redom bila generalni sponzor Samita energetike u Trebinju koji je okupio vodeće energetske stručnjake s fokusom na teme koje imaju za cilj promociju novih pravaca razvoja energetike u regionu.