Elnos Nordic – Decenija uspjeha

Novosti | 2 Marta, 2022

Deset godina rada Elnos Nordic-a je veoma značajan jubilej za našu Grupu ove godine. Prve korake na internacionalnom tržištu napravili smo upravo u Švedskoj, a danas smo ponosni na realizaciju više od 70 projekata u ovoj zemlji.

Švedsko energetsko tržište jedno je od najnaprednijih na svijetu, a naši timovi su od početka dokazali da su u stanju da izgrade i modernizuju čak i najsloženije objekte i sisteme elektroenergetske infrastrukture.

Naša Grupa je prošle godine uputila više od 160 zaposlenih za realizaciju elektroenergetskih projekata širom Švedske. Podaci o broju i vrsti referenci najbolje govore koliko je naša kompanija uspješna u zemlji u kojoj smo prije deceniju zakoračili na mala vrata sa velikim snom.

Mnoge nordijske elektroenergetske kompanije poznaju Elnos Nordic, kompaniju sa sjedištem u Vesterosu, kao pouzdanog i profesionalnog partnera koji uvijek teži da nadmaši njihova očekivanja.

Dok razmatramo ogroman broj projekata koje su Elnos Grupa i Elnos Nordic do sada realizovali u ovoj nordijskoj zemlji, posebno smo ponosni na sljedeća dostignuća: DV 420 Hurva-Sege, DV 420 kV Hallsberg-Barkeryd (Jugozapadni link 2), DV 2×130 kV Storfinnforsen-Ogonfagnaden-Isbilltjarn, te DV 2×130 kV Barkeryd-Nässjö.

U oblasti trafostanica najznačajniji poduhvati su: TS 130 kV Stävlö i Linsänkan, TS 420 kV FT76 Barsebäck, TS 130 kV Porjusberget, te projekat „Aqua“ kojim su obuhvaćene tri 130 kV trafostanice Ersbo, Tuna i Öby.

Prema riječima Nenada Vukomanovića, tehničkog direktora Elnos Nordic-a, projekti u Švedskoj su iz godine u godinu sve zahtjevniji. Naveo je i da se zahvaljujući ekspertizi i iskustvu stečenom na ovom tržištu, naša Grupacija uspješno svrstala u rang visokoprofesionalnih izvođača radova koji realizuju najzahtjevnije projekte rame uz rame sa vodećim evropskim i multinacionalnim kompanijama.