Elnos Srbija na zadatku izgradnje vjetroparka Krivača

Uncategorized | 26 Novembra, 2021

Timovi Elnos Srbije ove jeseni intenzivno realizuju radove u okviru novog OIE projekta – izgradnji vjetroelektrane Krivača (103 MW) u Istočnoj Srbiji.

U okviru ovog poduhvata naša kompanija će do kraja ove i tokom sljedeće godine realizovati izgradnju važnih elektroenergetskih objekata zahvaljujući kojima će se energija proizvedena u budućem vjetroparku Krivača isporučivati u 110 kV elektroenergetsku mrežu.

Elnos Srbija je angažovana kao glavni ugovarač za izgradnju Balance of plant – BoP, te priključka ovog vjetroparka na prenosnu mrežu u prvoj fazi projekta.

Ovi radovi podrazumijevaju izgradnju 13 km puteva, objekta transformacije 33/110 kV VE Krivača, proširenje dvije postojeće 110/35 kV trafostanice Veliko Gradište i Neresnica, kao i polaganje kabla 10 kV za napajanje postrojenja sopstvene potrošnje budućeg Priključno-razvodnog postrojenja (PRP) 110 kV Krivača. U okviru projekta izgradnje ovih objekata naše ekipe će biti uključene u sve etape radova.

Krivača je prvi vjetropark u Srbiji koji nastaje južno od Save i Dunava. Područje na kojem će se budući vjetropark prostirati zahvata 242,16 hektara u oblasti tri opštine – Golubac, Kučevo i Veliko Gradište.

U vjetroparku će biti izgrađene 22 vjetroturbine snage 4,8 MW, čija će maksimalna visina iznositi 180 metara.