ENS Slovenija proširila portfolio usluga

Novosti | 15 Juna, 2021

Primjenom praktičnih znanja i vrhunskih tehnologija, naša slovenačka članica je proširila portfolio u djelatnosti dijagnostike u oblasti dalekovoda. Mjerenjem vibracija na 2×400 kV dalekovodu Beričevo-Okroglo ekipe ENS Slovenija trenutno po prvi put realizuju poslove iz ove oblasti.

Udari vjetra spadaju među najveće neprijatelje dugog životnog vijeka provodnika, a jedna od najznačajnijih metoda razvijenih s ciljem sprječavanja ovog pogubnog uticaja je upravo u fokusu djelovanja naših slovenačkih ekipa.

Naime, za duži životni vijek provodnika je prije svega važno održavanje, a u prve korake u oblasti održavanja dalekovoda spada dijagnostika njihovog stanja.

Realizacija poslova dijagnostike na 2×400 kV dalekovodu Beričevo-Okroglo je od velikog značaja za potvrdu novog nivoa kompetentnosti naše slovenačke članice.

»Za potrebe mjerenja eolskih vibracija, odnosno vibracija prouzrokovanih vjetrom, posjedujemo dva instrumenta koji imaju senzor za pomjeranje provodnika u vertikalnom smjeru, anemometar i senzor temperature. Primjena ovog instrumenta omogućava dugoročno mjerenje. Ono se realizuje tokom normalnog rada dalekovoda, tako što određuje parametre i vrši bežični prenos podataka. Analizom ovako dobijenih podatka dobijaju se informacije o efikasnosti montiranih prigušivača vibracije, kao i potrebi izbora odgovarajućeg prigušivača vibracije za pojedinačno polje. Naravno, dobijamo informacije i o samom životnom vijeku provodnika«, rekao je Luka Urbanec, vođa projekta.

Investitor ovog projekta je slovenački Sistemski operater prenosne mreže ELES, a prema ranije usvojenoj dinamici radova poslovi naših ekipa u okviru ovog projekta trebaju biti okončani do sredine jula.