Gradimo još jedan dalekovod nove generacije na Islandu

Novosti | 30 Septembra, 2021

Nedavno je uspješno okončan najveći projekat Elnos Grupe na Islandu, izgradnja novog 220 kV dalekovoda Kröflulína 3. Projekat je izuzetno značajan za EE sistem Islanda, jer je njevogom realizacijom napravljen prvi, ogroman  korak u izgradnji nove generacije dalekovoda u ovoj zemlji.

Paralelno sa tim projektom, Elnos Grupa je ovog proljeća počela radove i na izgradnji drugog dalekovoda nove generacije na Islandu. Riječ je o dalekovodu 220 kV Hólasandslína 3, koji se proteže od Akureyrija do Holasandura na sjeveroistoku.

I na ovom projektu zaduženi smo za poslove montaže i podizanja stubova, te motažu provodnika. Trasa je izuzetno zahtjevna i nepredvidiva, tipično islandska, a uz to obuhvata doline koje su zaštićena ekološka i poljoprivredna područja.

Ove sezone smo se najviše bavili poslovima vezanim za stubove. Od ukupno 184 stuba koliko će ih biti na trasi dugoj 60 km, montirano je 118, a postavljeno 96. Interesantno je napomenuti da su ovi stubovi specijalno dizajnirani upravo za teške vremenske uslove sjevernih zemalja. To su cjevasti stubovi, čija je visina do 31 metar,  a svaki stub je toliko moćan da zamjenjuje pet postojećih drvenih stubova postavljenih prije više od 40 godina.

Počeli smo i elektromontažne radove, koji su završeni na 8 km trase. Zbog otežanih vremenskih uslova i početka zime i olujnih vjetrova, trenutno najviše radimo na montaži stubova.

Cilj projekta je poboljšanje energetske efikasnosti, povećanje prenosnog kapaciteta i osiguranje stabilnost električne mreže na sjeveru i istoku zemlje.

Uloga nove generacije regionalnih dalekovoda

Namjena im je otklanjanje mnogih nedostataka koji danas otežavaju glavni distributivni sistem. Radiće na višem naponskom nivou tj. na  220 kV umjesto na 132 kV.  Stubovi su izgrađeni od čeličnih cijevi koje su otpornije na oluje i poledicu, što će značajno povećati sigurnost napajanja.