Nakon revitalizacije uslijedio istorijski rekord HE Zvornik

Novosti | 10 Marta, 2020

Sa proizvedenih 2,817 miliona kWh u hidroelektrani Zvornik, 8. marta zabilježen je novi apsolutni rekord u proizvodnji električne energije u 65 godina dugoj istoriji rada ove hidorelektrane.
Rekordna proizvodnja najstarije hidreoelektrane na Drini je uslijedila nakon što je u janurau okončana i četvrta, poslednja faza kapitalnog projekta revitalizacije HE Zvornik čiji je Elnos Grupa dio proteklih pet godina.
Elnos Grupa je u okviru ovog poduhvata bila na čelu brojne domaće operative. Naš posao je podrazumijevao kompletnu rehabilitaciju četiri agregata i 110 kV transformatorske stanice, projektovanje i izvođenje elektromašinskog dijela, isporuku i puštanje u rad zaštitno-upravljačkih uređaja i isporuku i puštanje u rad upravljačkog sistema elektrane.
Rekonstrukcijom HE Zvornik, snaga svakog od četiri postojeća agregata se povećala za više od 25 odsto u odnosu na raniju snagu, što u praktičnom smislu znači da je hidroelektrana u konačnici dobila još jedan dodatni, peti agregat.
Modernizacija HE Zvornik je projekat koji je zahtijevao angažman svih divizija iz sektora inženjeringa Elnos Grupe, odnosno timova za elektrane, dalekovode i trafostanice, ekipu iz građevinskog sektora, te projektnog biroa. Ovo je projekat u okviru kojeg smo napravili značajan iskorak u oblasti bezbjednosti i zaštite na radu.