Naša decenija u Švedskoj

Svojom originalnom i inovativnom zelenom formulom Švedska piše jednu od najuspješnijih energetskih priča na svijetu. Naša posvećenost njihovom energetskom putu traje već deceniju i njegovom nastavku se unaprijed radujemo.

Cilj energetske politike Švedske je dosegnuti stoodstotno napajanje iz obnovljivih izvora do 2045. godine. Zvuči vam nevjerovatno zar ne? E, pa Šveđani ne misle tako. Svoj put ka ovom cilju oni grade inovativnošću i partnerstvom sa kompanijama spremnim da im budu saveznici na ovom putu. Prije tačno deset godina prihvatili smo ovaj izazov i od tada smo postali dio najvažnijih energetskih priča ove zemlje.

Kreiranje i ekspanzija inovativnih zelenih rješenja potvrđen je recept rada zahvaljujući kojem Švedska kotira kao jedno od globalno najnaprednijih energetskih tržišta na svijetu. Ova zemlja troši najviše energije po glavi stanovnika u Evropi, a danas oko 75 odsto proizvodnje električne energije zemlje dolazi iz nuklearnog (30%) i hidropotencijala (45%). Ova nordijska zemlja sebe u budućnosti vidi kao beskompromisno zelenu, a biti dio ovako važnog puta je za nas neprocjenjivo iskustvo.

Izlazak na tržište Švedske je bio prvi internacionalni iskorak Elnos Grupe i tada, prije deset godina, se na odluku našeg menadžmenta gledalo kao veoma hrabru. Danas podaci o broju i vrsti naših referenci najbolje govore o važnosti našeg statusa u ovoj zemlji.

Timovi Elnosa su u Švedskoj do danas realizovali više od 70 projekata u okviru kojih su modernizovali neke od najsloženijih objekata i sisteme elektroenergetske infrastrukture. Samo prošle godine iz cijele Grupacije je upućeno više od 160 radnika na realizaciju elektroenergetskih projekata širom ove zemlje.

Matična adresa naše švedske članice Elnos Nordic u Västeråsu je već odavno postala mjesto na kojem su mnoge nordijske kompanije pronašle pouzdanog i profesionalnog partnera. Danas slobodno možemo reći da je Švedska naša druga kuća.

Naš rezultat – 1.300 kilometara dalekovodne trase

Naše ekipe su do sada gradile i rekonstruisale oko 1.300 kilometara dalekovodnih trasa u Švedskoj, što je brojka koja se ozbiljno približila dužini ove zemlje. U prethodnoj deceniji Elnosovi timovi za dalekovode su se našli u prvom planu više od 50 najznačajnijih i najizazovnijih energetskih projekata među kojima je značajan broj kapitalnih.

Misija zvana Hurva-Sege

Izgradnja dalekovoda Hurva-Sege je bio jedan od najznačajnijih energetskih projekata u Švedskoj 2021. godine, a istovremeno i naš najkompleksniji zadatak na tlu Švedske.


Izgraditi dalekovod sa osam tipova stubova na trasi dugoj 42 kilometra za godinu dana je misija koja se ne zaboravlja. Novi 400 kV dalekovod Hurva-Sege se gradio u regiji Skåne, u najjužnijoj i gusto naseljenoj oblasti ove zemlje. Prije montaže novog trebalo je demontirati stari dalekovod između trafostanica Hurva i Sege. Demontaža starog dalekovoda i podizanje 138 novih dalekovodnih stubova je bio ekstremno izazovan posao.

Jugozapadni link 2

Jedan od kapitalnih projekata koji je istinski pokazatelj našeg umijeća je realizacija radova u okviru poduhvata izgradnje Jugozapadnog linka 2, koji je bio jedan od najvećih energetskih projekata u ovoj zemlji.
Timovi Elnosa su izvršili montažu stubova i elektromontažne radove na novom dalekovodu 400 kV Hallsberg-Brakeryd, na dionici dugoj 45 kilometara.

Krupni koraci za pamćenje

Među brojnim referencama u oblasti dalekovoda, naše ekipe su realizovale spektar najrazličitijih poslova, te se suočile se nizom izazova. Jedan od izazova koji je svakako potvrdio naše umijeće je bila i realizacija 130 kV dalekovoda Storfinnforsen-Ögonfägnaden i Ögonfägnaden-Isibillstjarn.
Naši inženjeri i elektromonteri uspjeli su da savladaju močvarno tlo i vremenske neprilike ove regije kako bi izgradili ove 2×130 kV dalekovode.

storfinnforsen

Podvig za budućnost

Izgradnja dalekovoda 2×130 kV Barkeryd-Nässjö je bila jedan od naših prvih projekata na švedskom tlu. Kao takav, predstavlja važan korak Elnos Grupe ka nordijskom i EU tržištu. Naše ekipe su preko močvarnog tla i uz poštovanje najvišeg stepena mjera zaštite istorijskog naslijeđa ove zemlje, kojim obiluju grad i okolina, demontirale stari i izgradile 11 kilometara trase novog dalekovoda.

Trafostanice – čuvari stabilnosti zemlje

Uspješnom izgradnjom i rekonstrukcijom trafostanica, potvrdili smo da je Elnos Grupa izuzetno važna spona u stvaranju snažne energetske mreže ove države. Do sada smo na tlu Švedske rekonstruisali više od 20 trafostanica koje su čuvari energetske stabilnosti ove zemlje.

Poduhvat „Aqua“

Timovi Elnos Grupe su gradili tri nove trafostanice koje su danas u službi elektroenergetskog napajanje tri nova data centra kompanije Microsoft. Novi data centri za rad koriste u potpunosti obnovljive izvore energije.

storfinnforsen

Realizacija projekta “Aqua” je dokaz sposobnosti naših timova da u isto vrijeme, praktično paralelno, realizuju kompletne elektromontažne radove na tri zahtjevna 130 kV objekta.

Paralelna rekonstrukcija

Rekonstrukcija trafostanica 130/50 kV Stavlo i 130/50 kV Linsakan je bila dio postupka modernizacije elektronergetske mreže jugoistočnog dijela Švedske. Modernizaciju su nametnule rastuće energetske potrebe ostrva Oland, jedne od najznačajnijih turističkih destinacija zemlje.
Naše ekipe su rekonstrukciju trafostanica Stavlo i Linsakan realizovale paralelno. Ovaj poduhvat je obuhvatio postupak rekonstrukcije i nadogradnje trafostanica 130/50 kV Stavlo i 130/50 kV Linsankan, te rekonstrukciju starog dalekovoda između njih.

Obračun sa nuklearkama

Ovih deset godina koliko radimo na tlu Švedske traje i jako ozbiljan obračun ove zemlje starim nuklearnim izvorima energije. Jedna od starih nuklearnih elektrana, koja je dio ovog procesa je Barsebäck.
storfinnforsen

Prateća energetska struktura ove nuklearne elektrane je trafostanica FT6 Barsebäck, koja je bila stara gotovo pet decenija i čiji je rad postao neopuzdan. Zbog toga je izgrađena nova trafostanica 400 kV FT6 Barsebäck.
Naše ekipe su bile važan akter izgradnje nove trafostanica koja je danas nova karika energetske stabilnosti na južnom dijelu Švedske.

Ekstremni poduhvati

Temperature koje sežu ispod minus 30 stepeni Celzijusa, rad u arktičkim krugovima, močvarno i neprohodno tlo, snažni udari vjetra, postali su svakodnevica našim ekipama na terenu. One su do sada odnijele niz velikih pobjeda nad surovostima terena i klime ove najveće nordijske zemlje.

Divovi Mälarena

Na obalama jezera Mälaren, jednog od najprometnijih vodenih puteva Švedske uspjeli smo napraviti podvig koji je izazvao divljenje švedske javnosti.

storfinnforsen

Demontirali smo dva dalekovodna stuba visoka 73 i 75 metara na dalekovodu Hamra-Åker, kako bi podigli nove stubove visoke 86 i 100 metara!
Bio je ovo podvig koji je ime naše hrabre ekipe upisao u istoriju nove energetske budućnosti ove nordijske zemlje.

U arktičkom krugu

Porjus je ime jedne od najstarijih hidroelektrana Švedske, čije su se turbine prvi put počele vrtjeti prije više od 100 godina. Trafostanica se nalazi u akrtičkom krugu u kojem debeli snježni pokrivač redovna pojava tokom najvećeg dijela godine.

storfinnforsen

Stari pogoni ove trafostanice su danas muzej, dok njeni novi pogoni proizvode 465 MW električne energije. Naše ekipe su izvele kompletne elektromontažne radove u 130 kV postrojenju nove 400/130 kV trafostanice Porjusberget.
U okviru ovog projekta naše ekipe su savladale niz profesionalnih izazova od ekstremnih vremenskih uslova, ekološki zaštićenih sredina, kao i izvršenje zadataka u ambiciozno kratkim rokovima.

Rad u ekološki zaštićenim zonama

Švedska je zemlja 90.000 jezera, a više od polovine njene teritorije je prekriveno šumom. Ova zemlja njeguje najviše standarde čuvanja svojih prirodnih ljepota, ali i urbanih sredina. Naša kompanija je dio ekološki osviještene evropske porodice, a timovi Elnosa su do sada nebrojeno puta radili u ekološki osjetljivim zonama.

Raditi čuvajući najugroženije vrste

Očuvanje prirodno zaštićenih područja prilikom izgradnje 130 kV dalekovoda Moliden-Sidensjö bio je jedan od poznatijih zadataka kojim su naše ekipe potvrdile najviši nivo profesionalnosti u pogledu zaštite životne sredine.
Ovdje se radi o dalekovodu čiji se dio proteže kroz ekološko područje u kojem su pravila rada izuzetno rigorozna. U jednom pojasu trase kretanje uopšte nije bilo dozvoljeno. Radilo se u zaštićenoj ekološkoj zoni koja je stanište biljne vrste pred izumiranjem. Dio projekta smo izveli tako što je helikopter prevlačio konopac preko stubova, nakon čega su mašine preko konopca razvukle provodnike i optičku užad.

Natura 2.000

Posebnu maštovitost za vrijeme rada je zahtijevala izgradnja dalekovoda 400 kV Hallsberg-Barkeryd na području vjetroparkova i ekološki osjetljivih zona, tzv. Natura 2.000.

storfinnforsen

Obzirom da je u takvim zonama zabranjeno korištenje vozila, mehanizacije ili uopšte kretanje po tlu, radove smo izvodili manuelno ili pomoću helikoptera.