Novi zadaci na mjestu starog izazova u Švedskoj

Novosti | 30 Jula, 2020

Novi zadatak u Švedskoj je naše ekipe doveo na staru lokaciju, zapadno od grada Ramsele, gdje smo prije šest godina izveli sveobuhvatne radove na izgradnji novih dalekovoda za potrebe priključenja vjetroparkova na elektroenergetsku mrežu ove zemlje. Danas smo opet na istoj lokaciji, na projektu koji je velikim dijelom nastavak ranijeg velikog poduhvata.

Naše ekipe ovaj put imaju zadatak da na 2×130 kV dalekovodu Storfinnforsen-Ögonfägnaden  i 2×130 kV dalekovod Isbillstjärn-Ögonfägnaden, na kojim smo ranije izveli radove montaže i podizanja stubova i instalaciju provodnika na jednom sistemu, realizuju instalaciju provodnika na njegovom drugom sistemu.

Radovi se odvijaju dok je prvi sistem pod naponom, zbog čega spadaju u kategoriju poslova izuzetno visokog rizika.

U okviru projekta izvodimo i niz elektromontažnih radova na 130 kV dalekovodu Björkvattnet- Isbillstjärn na kojem ranije nismo radili.

Sve tri dalekovodne trase koje su dio ovog projekta su zajedno dugačke 30,4 kilometara. Iako izvođenje projekta otežava dosta nepristupačan i djelimično močvaran teren, radovi se odvijaju dobrim tempom.

Naše ekipe trenutno izvode radove montaže faznih provodnika Al-59 774 mm2 i zaštitnog užeta presjeka 319 mm2, na 16 kilometara dugoj trasi dalekovoda Ögonfägnaden-Storfinnforsen.

Do sada smo okončali radove instalacije faznih provodnika Al-59 593 mm2 i zaštitnog užeta presjeka 319 mm2 na trasi Isbillstjärn-Ögonfägnaden, a završili smo i poslove instalacije provodnika 910 mm2, zaštitnog užeta 241 mm2 i OPGW-a 241 mm2 na trasi Björkvattnet-Isbillstjärn, dugoj šest kilometara.

Naši radnici angažovani na ovom projektu su ekipa formirana iz tri resursna centra Grupacije:  Banjaluke, Beograda i Skoplja. Njih je u ovom trenutku na terenu 25 i svi su obučeni za rad u vjetroparkovima i pridržavaju se propisa za rad u ovim zonama.

Podsjećamo, da je izgradnja vjetroparkova na području zapadno od Ramsele jedna od najvećih industrijskih investicija u Švedskoj. Novim dalekovodima, na čijoj izgradnji smo angažovani, se u konačnici obezbjeđuje povezivanje vjetroparkova na mrežu švedskog E.ON-a, investitora ovog projekta.