Pametne mreže su prioritet energetike budućnosti

Novosti | 6 Marta, 2020

Distributivna proizvodnja na svakoj tački elektroenergetske mreže danas zahtijeva brzu reakciju, a njeno kontrolisanje i korištenje je nemoguće uraditi analognim metodama. Pametna mreža je neminovnost vremena koje dolazi, ona donosi digitalizaciju mreže i bez nje energetski sistemni neće opstajati.
Istaknuto je danas na drugom danu Samita energetike SET, a u okviru panela “Pametne mreže – moderna energetika”.
Borko Torbica, potpredsjednik Elnos Grupe je kao jedan od panelista iskoristio priliku da podijeli iskustva naše kompanije sa projekta “Smart city” Novi Sad i najavi trendove energetike budućnosti.
“Zadatak stvaranja energetski održivih uslova smatramo svojim istinskim pozivom, a posebno smo ponosni na to što je Elnos Grupa bila jedan od pionira u realizaciji projekta pametnog grada ‘Smart city’ u Novom Sadu 2012. godine”, rekao je Torbica.
On je takođe istakao važnost korištenja digitalne transformacije, realizacije projekata pametnih gradova, koje nas promjene čekaju u okviru trenda formiranja infrastrukture za e-mobilnost.
Učesnici panela „pametne mreže – moderna energetika” su bili i predstavnici Hrvatskog operatora prenosnog sistema (HOPS) i kompanija „Siemens“, „Končar“, DWELT, te projekata SINCRO.GRID ELES iz Slovenije i 3Smart projekat EPHZHB.
Elnos Grupa je generalni sponzor prvog Samita energetike u Trebinju koji je okupio vodeće energetske stručnjake iz regiona s ciljem stvaranja što boljeg dijaloga na planu realizacije investicionih mogućnosti i efikasnih planova iz oblasti energetike u regiji jugoistočne Evrope.