Pet godina u zelenom srcu Evrope

Zelena je za Sloveniju mnogo više od boje. Ona je način života. Ova zemlja teži sigurnim, snažnim i savremenim energetskim rješenjima koja podržavaju moderan stil života. Evo kako smo mi do sada odigrali našu ulogu u energetskoj priči ove zemlje.

Zovu je zeleno srce Evrope i ona ubrzanim tempom krči put svoje zelene energetske transformacije. Energetska priča Slovenije, zemlje čiji stanovnici gotovo religijski poštuju prirodu, dinamično je i uzbudljivo putovanje. Biti dio ove avanture je za zaposlene u Elektro novim sistemima (ENS), našoj slovenačkoj članici, važan zadatak koji smatraju privilegijom.

Za pet godina 360 projekata

Za zelenu energetsku budućnost kakvu Slovenija priželjkuje neophodno je implementirati veliki broj modernih energetskih sistema i rješenja. Upravo tu na energetsku scenu ove zemlje u punom sjaju stupaju ekipe našeg ENS-a.

Kada je prije pet godina ENS počeo sa radom u okviru Elnos Grupe niko nije mogao da pretpostavi da će u tako kratkom periodu njegovi timovi realizovati više od 360 projekata. U istom vremenu broj radnika naše najveće evropske članice se više nego uduplao.

U bogatom portfoliju ENS-a čini izdvajaju projekti rekonstrukcije i modernizacije dalekovoda, zatim modernizacije i izgradnje trafostanica, realizacije projekata rekonstrukcije i održavanja antenskih objekata za telekomunikacije, te projekata u oblasti industrijske infrastrukture.

Resursni centar ENS-a čini tim inženjera i elektromontera sa bogatim iskustvom i referencama. U svom sastavu oni imaju i grupu iskusnih sertifikovanih montera za instalaciju 110 kV kablova, koja čini značajan dio portfolija kompanije za slovenačko i evropsko tržište.

Timove ENS-a odlikuje visoka motivisanost, stručnost i istinsko majstorstvo multitaskinga, a zajedno sa ostalim ekipama Elnos Grupe do sada su bili dio projekata na: Islandu, Norveškoj, Holandiji, Crnoj Gori i Srbiji.

Prva visokonaponska veza Slovenije i Mađarske

Slovenija je važno čvorište evropskih energetskih puteva zbog čega teži ka stvaranju sve moćnije i modernije energetske infrastrukture zbog čega se na njenom tlu godinama unazad odvija veliki broj važnih i kapitalnih energetskih projekata.

Izgradnja prve visokonaponske veze između Slovenije i Mađarske, u javnosti poznatog pod nazivom Cirkovce-Pince, jedan je od najznačajnijih projekata u modernoj energetskoj istoriji ove zemlje. U okviru ovog projekta od evropskog značaja na trasi dugoj 80,5 kilometara izgrađen je 2×400 kV dalekovod Cirkovce-Pince i podignuta su 284 dalekvodna stuba.

storfinnforsen

Kao važan dio armije izvođača angažovanih na ovom poduhvatu i ekipe ENS-a Slovenije su se potvrdile kao tim bez premca. U okviru ovog projekta oni su do sada realizovali niz delikatnih i zahtjevanih zadataka.

Na lokaciji podravske Slovenije timovi ENS-a su uspješno realizovali radove koji su im povjereni u okviru rekonstrukcije i nadogradnje 400/110 kV trafostanice Cirkovce, početnoj i najvažnijoj tački ovog projekta. Nakon toga, u okviru istog poduhvata, ekipe su realizovale rekonstrukciju dijelova starih, te bile aktivan dio izgradnje novog 2×400 kV dalekovoda.

Energetsko čvorište za budućnost

Trafostanica 400/220/110 kV Divača je jedno od ključnih čvorišta u elektroenergetskoj mreži Slovenije. Ovakav status je zaslužila jer se posredstvom nje električnom energijom snabdijeva šire područje dvije regije ove zemlje, a trafostanica ima veliki značaj za energetsku razmjenu sa elektroenergetskim sistemima Italije i Hrvatske.

storfinnforsen

Ekipe ENS-a su u okviru poduhvata rekonstrukcije i nadogradnje trafostanice Divača, realizovale širok spektar elektromontažnih radova u svim rasklopnim poljima ove trafostanice.
Projekat je realizovan u vrijeme striktno definisanih vremenskih isključenja mreže u 400 kV poljima, a upravo u tom periodu timovi ENS-a su potvrdili zavidan nivo znanja i praktičnog pristupa radu.
Naše ekipe su u okviru ovog projekta realizovale i radove koji su dio međunarodno značajnog projekta pametne mreže SINCRO.GRID, koji je od izuzetnog značaja za buduću efikasniju razmjenu električne energije između Slovenije i Hrvatske.

Infrastrukturni projekti u Hrvatskoj i Holandiji

Projekti energetskog napajanja dvije fabrike kompanije „Calcit“ u Gospiću u Hrvatskoj i holandskom gradu Terneuzenu su takođe posebno važni za ovu članicu. Radovi izvedeni u okviru prve fabrike su bili prvi samostalni projekat timova ENS-a, dok su radovi u holandskom „Calcitu“ bili najveći poduhvat njenih ekipa van Slovenije.

storfinnforsen

Ovaj projekat ujedno je jedan od naših prvih značajnih iskoraka naše kompanije u oblasti proizvodnje na tržište EU, jer su instalirani elektro ormari proizvedeni u Elektromontažnoj radionici Banjaluka.

Demontaža dalekovoda uz podršku helikoptera

Jedan od radnih trenutaka koje će ekipe ENS-a sigurno dugo pamtiti je spektakularna demontaža čeličnih konstrukcija 20 kV dalekovoda Zidani Most.

storfinnforsen

Čelične konstrukcije su bile na nepristupačnom mjestu tako da su radovi izvedeni uz pomoć helikoptera. Uz visoku ekspeditivnost timova ENS-a i odličnu koordinaciju mehanizacije ovaj zadatak je uspješno završen.

Ne u mom dvorištu

Suočena sa standardom modernog kvaliteta života koji nosi moto „Ne u mom dvorištu“, savremena energetika teži ka što većoj primjeni elektroenergetskih rješenja koja se bolje uklapaju u okolinu.
Jedan važan zadatak usklađen sa ovakvim standardom ekipe ENS-a su realizovale tokom prošle i ove godine u malom srednjovjekovnog gradu Škofja Loka.

storfinnforsen

Bio je ovo projekat u okviru kojeg su ekipe ENS-a realizovali radove na priključenju nove 110/20 kV trafostanice Škofja Loka sa GIS visokonaponskim postrojenjem, koja pripada ovoj kategoriji savremenih postrojenja.

Izazov najvećeg zadatka Slovenije

Među projekte koji će na poseban način biti upisani u željezničku istoriju Slovenije svakako spada izgradnja drugog kolosijeka željezničke pruge Divača-Kopar.
Zbog ubrzanog razvoja luke Kopar i potrebe njenog boljeg povezivanja sa zaleđem počela je izgradnja nove dionice ove rute kojom će vozovi moći da voze brzinom od 160 kilometara na sat. Ovaj poduhvat kotira kao jedan od najvažnijih i najzahtjevnijih infrastrukturnih u Sloveniji.

storfinnforsen

Putanja ovog kolosijeka se na više mjesta ukršta sa 110 kV dalekovodom. Zadatak ekipa ENS-a se odnosi upravo na izmještanje 110 kV dalekovoda na ukrštanjima sa novim kolosijekom pruge Divača-Kopar.
Ekipe ENS-a će na četiri ukrštanja kolosijeka sa 110 kV dalekovodom i na budućem uključenju elektrovučne podstanice Črni Kal, realizovati demontažu starih i montažu 11 novih dalekovodnih stubova.