Počeli radovi na izgradnji vjetroparka Bogoslovec

Novosti | 14 Septembra, 2021

Samo 70 kilometara jugoistočno od Skoplja, na lokaciji između opština Štip i Sv. Nikole, počela je izgradnja vjetroparka Bogoslovec, drugog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji.

Projekat koji donosi novih 36 MW obnovljive energije, je sasvim sigurno važan nastavak započetog poglavlja zelene energetske strategije ove zemlje.

Elnos Grupi koja je bila značajan učesnik u izgradnji prvog vjetroparka u ovoj zemlji ( VP Bogdanci ), sada je povjeren zadatak izgradnje elektroenergetskih elemenata koji će u budućnosti biti “krvotok” novog vjetroparka Bogoslovec.

Timovi naše kompanije će, u narednih deset mjeseci izgraditi 4,6 kilometara 2×110 kV priključnog dalekovoda od 33/110 kV trafostanice Bogoslovec do postojećeg 110 kV dalekovoda TS Štip – TS Ovče Polje.

Ugovorom su nam takođe povjereni radovi koji podrazumijevaju izgradnju srednjenaponske mreže za povezivanje vjetroturbina sa novom trafostanicom Bogoslovec. Ovo je etapa u okviru koje je procijenjeno da će naše ekipe položiti oko 39 kilometra SN kablova. U okviru ovog projekta naši timovi će takođe realizovati i poslove izrade uzemljenja za temelje vjetroturbina.

Vjetropark Bogoslovec se gradi na površini od 70 hektara, imaće osam vjetrenjača instalisane snage 4,5 MW i u perspektivi će proizvoditi električnu energiju za 20.000 domaćinstava.

Investitor projekta je kompanija Thor Impex iz Skoplja, a vjetropark će početi sa radom početkom 2023. godine.