Poslovanje ruši barijere – radnici Elnosa iz Banjaluke i Skoplja sletjeli na Island

Novosti | 17 Maja, 2020

Dva specijalno realizovana čarter leta za radnike Elnos Grupe i jedan veliki projekat od državnog značaja za Island su juče ujutro na simboličan način označile početak kraja vazdušnih barijera koje su prije dva mjeseca zatvorile aerodrome širom Evrope.

Avion sa radnicima Elnos Grupe je juče ujutro poletio sa Aerodroma Banjaluka u Kopenhagen, a potom za glavni grad Islanda, Rejkjavik. Našim radnicima iz Banjaluke su se u Kopenhagenu pridružile kolege iz Sjeverne Makedonije čiji let do Danske se odvio istovremeno kada i avionski prevoz njihovih banjalučkih kolega.

Ukupno 14 naših radnika će u narednom periodu nastaviti realizaciju projekta od državnog značaja za najsjeverniju evropsku zemlju-izgradnju novog 220 kV dalekovoda Kröflulína 3.
U pitanju je projekat čije odlaganje za investitora i Elnos Grupu nije bilo opcija jer je u pitanju projekat od državnog značaja čiju je realizaciju naša kompanija započela prošle godine.
Izgradnja 121 kilometra novog 220 kV dalekovoda Kröflulína 3, koji će povezivati geotermalnu elektranu Krafla i hidroelektranu Fljótsdalur, ima veliku važnost za podizanje nivoa stabilnosti elektroenergetske mreže na sjeveru i istoku Islanda.
Našim ekipama je u okviru izgradnje ovog dalekovoda povjeren sveobuhvatan posao montaže i podizanja 328 dalekovodnih stubova čija će visina sezati i do 31 metra. U pitanju je projekat koji nosi visok stepen zahtjevnosti, jer trasa prelazi preko surovih planinskih predjela i rijeka na kojima vladaju nemilosrdni vremenski uslovi.
Elnos Grupa na Islandu posluje pet godina i ovo je za kompaniju sedmi i najveći projekat na ovom tržištu.
Obavljamo poslove na elektroenergetskim objektima od državnog značaja za zemlje u kojima radimo, zbog čega smo od početka pandemije korona virusa brzom reakcijom, koristeći avionski prevoz za radnike i kamionski prevoz za opremu i mehanizaciju, blagovremeno izvršili prebacivanje ljudi i mehanizacije na potrebne lokacije širom Evrope.
Ponosni smo na činjenicu da smo u trenutnim okolnostima uz maksimalno odgovoran i efikasan rad  uspjeli da realizujemo iskorake koji u izuzetno izazovnim vremenima najavljuju povratak standardnih uslovima rada i poslovanja.