Priprema za veliko finale na jugu Švedske

Novosti | 25 Juna, 2021

Ekipe divizije za dalekovode Elnos Grupe trenutno izvode radove montaže i podizanja novih dalekovodnih stubova u okviru projekta izgradnje novog 400 kV dalekovoda Hurva-Sege na jugu Švedske.

Aktuelni radovi su dio sveobuhvatne pripremne faze radova i prethode drugoj etapi isključenja starog dalekovoda sa mreže zakazanoj za kraj avgusta.

Radovi koji će se odvijati tokom ove druge faze će biti najkompleksniji, a dobra priprema za njih znači “pola posla”. Dinamikom ove etape je predviđen angažman do 70 Elnosovih radnika na terenu koji će istovremeno realizovati radove na uklanjanji starog, montaži novog dalekovoda, instalaciji provodnika i OPGW-a, te priključenju dalekovoda na napon.

Izgradnja novog dalekovoda Hurva-Sege je za našu kompaniju jedan od najznačajnijih energetskih projekata u Švedskoj, a naše ekipe ga realizuju zajedno sa partnerima iz kompanije Linjemontage.

Podsjetimo, novi 400 kV dalekovod Hurva-Sege će zamijeniti stari 400 kV dalekovod, koji je na isteku svog radnog vijeka. Timovi Elnos Grupe će u okviru ovog projekta montirati ukupno 138 stubova širokog spektra, a među njima se izdvajaju tipski stubovi koji teže po 55 tona i visoki su 55 metara.

Ukupna trasa savremenog dalekovoda Hurva-Sege će da iznosi 42 kilometra i za razliku od starog dalekovoda neće prolaziti kroz gradić Södra Sandby.