Projekat “Aqua” – kraj misije za pamćenje

Novosti | 5 Marta, 2021

Timovi Elnos Grupe su uspješno završili radove na izgradnji tri nove trafostanice koje će biti u službi elektroenergetskog napajanje tri nova data centra kompanije Microsoft. Svjetski poznat softverski gigant će ove godine u švedskoj oblasti Gävleborg otvoriti najsavremenije data centre u regiji koji će za rad koristiti u potpunosti obnovljive izvore energije.

Sve od prošlog aprila do sada, naše ekipe su uloživši mnogo truda i znanja uspješno realizovale sveobuhvatne poslove u okviru izgradnje tri nove 130 kV trafostanice – Ersbo, Tuna i Öby, koje nose zajednički naziv „Aqua“.

Projekat Aqua je sasvim sigurno bio jedan od najvećih izazova za timove Elnos Grupe u godini pandemije. Danas, kada su naše ekipe ušle u njegovu završnicu, možemo reći da smo još jednom uspješno pomjerili granice dosadašnjeg rada u ovoj zemlji.

Realizacija projekta “Aqua” je dokaz sposobnosti naših timova da u isto vrijeme, praktično paralelno, mogu realizovati kompletne elektromontažne radove na tri zahtjevna 130 kV objekta.

Izvođenje radova je počelo u aprilskom jeku pandemije virusa korona. Tada su naši ljudi uprkos gotovo potpunoj blokadi evropskih granica i aerodroma posebnim čarter letom odletjeli u Švedsku kako bi prvo počeli sa radovima na TS Ersbo (dio ekipe je otišao kamionom i sa par džipova). U junu su počeli izvođenje radov na TS Tuna, a na TS Öby u avgustu.

Zadatak naših ekipa je bila realizacija sveobuhvatnih elektromontažnih radova koji podrazumijevaju montažu primarne i sekundarne opreme na rasklopnim postrojenjima, zatim izradu opštih instalacija u kontrolnim zgradama te izradu uzemljenja.

Sve tri 130 kV trafostanice sastoje se od sedam transformatorskih i dva dalekovodna polja, a naši timovi su izvodili radove u svim poljima.

 Realizacija radova na montaži primarne opreme podrazumijevala je montažu čelične konstrukcije centralnog portala, čelične konstrukcije za visokonaponske aparate u rasklopnom postrojenju, zatim montažu VN aparata, spajanje svih primarnih VN veza te spajanje konstrukcije i VN aparata na uzemljenje.

Montaža sekundarne opreme obuhvatila je poslove montaže ormara zaštite i upravljanja u kontrolnoj zgradi, zatim montažu kablovskih kanala, polaganje i ugradnju komandno-signalnih kablova, povezivanje upravljačkih i komandno-signalnih kablova u ormarima zaštite i upravljanja u kontrolnoj zgradi i ormarima VN aparata u rasklopnom postrojenju.

Važno je istaći i to da su naši timovi, između ostalog, prvi put bili zaduženi i za radove uvođenja kompletnih niskonaponskih elektroinstalacija u kontrolnim zgradama trafostanice.

Investitor projekta je Vattenfall  Eldistribution AB, glavni ugovarač Linjemontage i Grästorp AB.