Rekonstrukcijom do nove dionice željezničkog Koridora 10

Novosti | 25 Novembra, 2019

Rekonstrukcija na dionici Jajinci-Mala Krsna, dijela međunarodnog željezničkog Koridora 10 kroz Srbiju, ove jeseni je u punom jeku. U pitanju je jedan od prioritetno važnih projekata za mrežu željeznica Srbije čijim će izvođenjem brzina i sigurnost na ovom dijelu željezničkog Koridora 10 biti podignuti na neophodan nivo.
Ekipe Elnos Grupe u okviru ovog kompleksnog projekta imaju zadatke da rekonstruišu: kontaktnu mrežu, elektrovučnu podstanicu 110/25 kV, sva postrojenja za sekcionisanje 25 kV na ovoj dionici i izgradnju novih stubnih trafostanica 25 kV za napajanje uređaja za signalizaciju.
Tim Elnosa će izvršiti demontažu i montažu skoro 70 kilometara voznog voda, dok će na 25 kilometara postojeće kontaktne mreže demontirati stare elemente za nošenje i zatezanje kontaktne mreže i zamijeniti ih novim.
Realizovaćemo i zamjenu komletne elektro opreme na četiri postrojenja za sekcionisanje i na elektrovučnoj podstanici, a rekonstrukcijom je obuhvaćena i izgradnja sedam novih stubnih trafostanica čija je uloga napajanje uređaja za signalizaciju i grijanje skretnica.
Željezničke dionice između željezničkih stanica Jajinci i Mala Krsna na željezničkom koridoru 10, duge 58 kilometara, brzina vozova će biti povećana sa 50 na 120 kilometara na sat.
Investitor projekta je “Infrastruktura Železnice Srbije”, a glavni ugovarač kompanije “Colas Rail” i “Energoprojekt niskogradnja”.
Kompletan projekat bi prema usvojenoj dinamici radova trebao biti okončan početkom jeseni naredne godine.