Savski trg – kontaktna mreža za Beograd budućnosti

Novosti | 1 Juna, 2020

Prestonica Srbije dobija novu modernu arhitektonsku cjelinu u samom centru grada, na lokaciji ispred nekadašnje Glavne željezničke stanice. Riječ je o izgradnji beogradskog Savskog trga u okviru projekta Beograd na vodi.
Ovaj važan projekat je dio arhitektonskog i infrastrukturnog koncepta kreiranja novog lica jezgra Beograda, a radovi na njegovoj realizaciji su u punom jeku.
Elnos Grupa je u okviru ovog projekta angažovana na izvođenju radova na rekonstrukciji tramvajske kontaktne mreže.
Preciznije govoreći, naše ekipe na terenu izvode kompletne radove izgradnje nove kontaktne mreže na obodima novog Savskog trga i radove na njenoj konekciji sa starom kontaktnom mrežom u: Karađorđevoj, Nemanjinoj i Savskoj ulici.
Radovi Elnos Grupe imaju svoju građevinsku i elektromontažnu fazu. Građevinska faza radova, koja obuhvata izradu temelja i montažu 31 stuba za kontaktnu mrežu, je ušla u svoju završnu etapu.
Elektromontažna etapa radova između ostalog obuhvata montažu: više od 200 elemenata kontaktne mreže, uređaja automatskog zatezanja, kompletne opreme za napajanje i sekcionisanje kontaktne mreže, sistema za upravljanje i grijanje tri električne i tri mehaničke tramvajske skretnice, 53 sklopa konzola za nošenje tramvajske kontaktne mreže, te montažu ormara za napajanje mazalica za podmazivanje tramvajskih šina.
Zbog velike važnosti projekta njegova realizacija nije prolongirala ni za vrijeme vanrednog stanja uvedenog uslijed korona virusa u Srbiji, tako da su naše vrijedne ekipe, poštujući niz sveobuhvatnih mjera bezbjednosti, uspješno nastavile realizaciju izgradnje svog dijela radova i u ovom izazovnom periodu.
Investitor projekta je “Beograd na vodi”, a “Elnos BL” Beograd je angažovan kao podizvođač kompanije “Colas Rail”. Kompletan projekat bi, prema usvojenoj dinamici radova, trebao biti okončan do kraja septembra 2020 godine.