Šta nam donosi energetska tranzicija?

Novosti | 26 Aprila, 2022

„Spremnost za promjene regulativa koje su do sada onemogućavale važnu energetsku tranziciju se osjeća u sve većoj mjeri, a Elnos Grupa sa velikim nestrpljenjem čeka na pokretanje velikih OIE projekata na domaćem tržištu“, istakao je Marko Mijić, član Uprave Elnos Grupe za tehničke poslove u okviru panela „Šta nam donosi energetska tranzicija“ održanog u okviru petog Jahorina ekonomskog foruma 2022.

On je istakao da je Elnos Grupa pokretač energetskog razvoja, te da zahvaljujući dosadašnjem iskustvu i realizovanim investicijama možemo donijeti najmodernija tehnička rješenja i inovacije iz ove oblasti u našu zemlju.

Svijet se ubrzano okreće čistim obnovljivim izvorima energije. Tranzicija energetskog sektora od fosilnih ka zelenim izvorima postavila je krupne zahtjeve ubrzavanja korištenja modernih tehnologija. Ulaskom u eru u kojoj će energija dolaziti iz obnovljivih izvora potražnja za novim tehnologijama je u naglom porastu.

„Brzi razvoj tehnologija moderne energetike nameće jako dinamičan i ubrzan tempo koji mora da se isprati“, rekao je Mijić.

Panelisti su se složili da slijedi veliki investicioni zamah u obnovljive izvore energije, ali i da je potrebno razumijevanje Energetske zajednice u definisanju dinamike kako će se energetska tranzicija sprovoditi.

Elnos Grupa je tradicionalno jedan od sponzora foruma koji je okupio više od 400 domaćih i stranih privrednika, finansijskih stručnjaka, akademika, univerzitetskih profesora, zvaničnika RS i BiH, te predstavnika diplomatskog kora. U centru ovogodišnje forumske rasprave su „Globalni ekonomski izazovi i prilike“.