Tranzicija ka obnovljivim izvorima je jedina opcija

Novosti | 21 Maja, 2021

Globalna potražnja za električnom energijom iz obnovljivih izvora raste, a tranzicija energetskog sektora od fosilnih ka zelenim izvorima je pred regiju postavila krupne zahtjeve ubrzavanja korištenja modernih tehnologija.

Ovo je samo jedan od zaključaka iznesenih juče u okviru panela „Investicioni ciklusi – gradnja novih energetskih kapaciteta“ održanog u okviru prvog dana Samita energetike SET- 2021. Aktivno učešće na ovom panelu, zajedno sa najvišim predstavnicima elektroprivreda cijelog regiona i Sekretarijata energetske zajednice, je uzela i Elnos Grupa.

Marko Mijić, član Uprave Elnos Grupe za tehničke poslove je ovom prilikom istako da brzi razvoj tehnologija moderne energetike nameće jako dinamičan i ubrzan tempo i da se taj trend mora pratiti.

„Neminovnost u zaokretu ka proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora je neupitna i to je jedini pravi smjer. Mi smo kompanija koja se prije deset godina na futuruistički način okrenula ka obnovljivim izvorima energije. Iza nas su stotine megavata instaliranih zelenih kapaciteta koji se nažalost većinom ne nalaze u našoj zemlji i mi spremno čekamo na pokretanje velikih OIE projekata ovdje“, rekao je Mijić.

On je ovom prilikom istakao da svakako ohrabruje činjenica da se u regionalnim elektroprivredama osjeća spremnost za promjene  regulativa koje su do sada onemogućavale važnu energetsku tranziciju.

Elnos Grupa je drugu godinu za redom generalni sponzor drugog Samita energetike u Trebinju koji je okupio vodeće energetske stručnjake iz regiona s ciljem stavljanja što većeg akcenta na teme koje imaju za cilj da promovišu nove pravce razvoja energetike u regionu.