Trijumf ekipa Elnos Srbija na Dunavu

Ekipe Elnosa Srbija su bile dio veoma uzbudljivog projekta kojeg će dugo pamtiti – izgradnje nove  110 kV dalekovodne energetske veze preko Dunava. Za samo šest dana, koliko je trajala dozvoljena obustava plovidbe rijekom na potezu od Bele Palanke do Rama, uspješno su realizovale izrazito zahtjevnu misiju.

Projekat izgradnje novog, 34 kilometra dugog 110 kV dalekovoda između TS Bela Crkva i TS Veliko Gradište, koji je trenutno u svom samom finišu, je obuhvatao i veoma zahtjevnu etapu koja se odnosila na ukrštanje novog dalekovoda sa najvećom evropskom rijekom. Našim timovima su povjereni zadaci podizanja dijela dalekovodne konstrukcije i izvođenje kompleksnih elektromontažnih radova upravo na ovom ukrštanju.

Tri okosnice u građenju energetske veze iznad rijeke bila su tri dalekovodna stuba, dva na obalama rijeke i kanala Dunav–Tisa–Dunav i jedan centralni, koji je građen na sprudu između kanala i rijeke.

Najzahtjevniji dio posla za naše ljude u okviru ovog projekta se odvio u vrijeme potpune obustave plovidbe Dunavom koju je posebno odobrila Dunavska komisija iz Budimpešte. U ovom veoma kratkom periodu oni su uspješno realizovali radove na montaži i podizanju 61 metar visokog i 48 tona teškog centralnog stuba na sprudu, nakon čega je uslijedila specifična i zahtjevna elektromontažna faza radova.

U okviru elektromontažne etape ekipe su prvo uspjele izvesti akciju prebacivanja plutajućeg kanapa za razvlačenje preko rijeke koja je na ovom dijelu široka 730 metara. Ova uzbudljiva faza, u kojoj našim radnicima na terenu Dunav nije bio saveznik, je izvršena uz pomoć skela i kamiona i uz nesebičan angažman radnika.

Uz pomoć razvučenog kanapa podigli smo provodnike i OPGW iznad rijeke, a nakon toga izvršili postavljanje divertera i zaštitnih kugli. Naše ekipe uspješno su realizovale i ove poslove vozeći specijalne bicikle na 30 metara iznad vodene površine.

Cijeli poduhvat je od velikog značaja za buduću stabilnost elektroenergetskog napajanja južnog Banata, a njegov investitor je kompanija „Elektromreža Srbije“ Beograd.