Island u centru zbivanja

Novosti | 25 Maja, 2022

I ove godine ekipe naše kompanije na Islandu nastavljaju uspješno graditi dalekovode nove generacije.

Trenutno realizujemo jako zahtjevan i dinamičan projekat iz ove oblasti – izgradnju dalekovoda 220 kV Hólasandslína 3 koji se proteže od Akureyrija do Holasandura na sjeveroistoku ove zemlje.

Od ukupno 184 dalekovodna stuba, koliko će ih biti na trasi dugoj 60 kilometara, naši timovi su do sada montirali 155 stubova, a podignuta su 134 stuba. Ekipe na terenu trenutno izvode elektromontažne radove koji su do sada okončani na 19 kilometara, odnosno na oko 30 odsto, ukupne dalekovodne trase.

Trasa dalekvoda Hólasandslína 3 je izuzetno zahtjevna i nepredvidiva, tipično islandska, a uz to obuhvata doline koje su zaštićena ekološka i poljoprivredna područja. Uprkos posljednjem otapanju velikih količina snijega radovi na terenu dobro napreduju.

“Pred nama je ove godine na ovom terenu niz izazova, izvodićemo elektromontažne radove koji će dijelom trase prelaziti preko tri rijeke, dvije visoravni i jedne planine. Na jednom mjestu će raspon između dva stuba iznositi nevjerovatnih 1.000 metara, a mi ćemo imati misiju da preko njega povežemo stubove provodnikom“, rekao je Borislav Novaković, poslovođa Elnos Grupe na Islandu.

Podsjećamo da su stubovi dalekovoda nove generacije specijalno dizajnirani upravo za teške vremenske uslove sjevernih zemalja. To su cjevasti stubovi, čija je visina do 31 metar, a svaki stub je toliko moćan i mijenja pet postojećih drvenih stubova postavljenih prije više od 40 godina.